Geschiedenis - Zoe Z.E. | Azors' Renault Pagina's |
Na 3 concept cars Zoe nu eindelijk de definitieve versie.
Renault heeft in 2012 op de Salon van Genève de belangrijkste elektrische auto onthuld: de productieversie van de Zoe. De Zoe heeft de beschikking over een elektromotor met een vermogen van 88 pk en een maximumkoppel van 220 Nm. De topsnelheid is 135 km/h en de actieradius 210 kilometer. De Zoe staat als eerste auto op de Michelin Energy Saver E-V banden. De Zoe is 4,08 meter lang, 1,73 meter breed en 1,57 meter hoog. De wielbasis is 2,59 meter. De bagageruimte heeft een inhoud van 338 liter.
Het systeem om remenergie te herwinnen, bekend van de Fluence en Kangoo Z.E., is verbeterd. De warmtepomp legt minder beslag op de actieradius van de auto. Dit systeem werkt als een omkeerbare airconditioning. Het levert warmte en kou door de werking van het circuit eenvoudig om te keren. Het geeft ongeveer 2 kW koeling of 3 kW warmte af en verbruikt 1 kW elektriciteit. De temperatuur in de auto is door de speciale pomp ook constanter.
De Zoe is de enige auto met de ‘Caméléon’. Deze door Renault gepatenteerde oplader is compatible met elk vermogen tot 43 kW. Hiermee is de batterij via een oplaadpunt tussen 30 minuten en 9 uur op te laden. Met een vermogen van 22 kW is de Zoe bijvoorbeeld in een uur opgeladen. Dit vermogensniveau zorgt voor een langere levensduur van de batterijen en heeft minder invloed op het elektriciteitsnet dan snel opladen met 43 kW. De Zoe is bovendien de eerste auto met Renault R-Link, het nieuwe ingebouwde multimediasysteem met internetaansluiting van Renault. R-Link heeft een 7-inch groot touchscreen dat bediend wordt vanaf het stuur of met stemherkenning, zodat de bestuurder de ogen altijd op de weg gericht kan houden. R-Link biedt ook een internetaansluiting zodat inzittenden gebruik kunnen maken van services en apps via de R-Link Store. Dankzij een actieve samenwerking met de ontwikkelaars biedt R-Link Store vanaf de marktintroductie meer dan vijftig speciale auto-apps, die direct in de auto of op de My Renault account kunnen worden gedownload.
De vanafprijs is 20.690 euro. Om ook daadwerkelijk te kunnen rijden met de Zoe is ook nog eens een investering nodig van minimaal 79 euro per maand nodig voor de accuhuur. Dit bedrag is inclusief mobiliteitsondersteuning.
2015 update
Op de Salon van Genève in 2015 stond de Zoe met een nieuwe krachtbron waardoor de actieradius toeneemt. De nieuwe R240-elektromotor is efficiënter en compacter dan de bestaande Q210-unit en ook het energiemanagement van het accupakket is verbeterd. De unit is zo'n 25% kleiner, terwijl de Zoe zo'n 240 kilometer ver kan komen. De huidige Zoe houdt het na 210 kilometer voor gezien. In de praktijk was dat 150 km, na de update is dat zo'n 170 km. Het vermogen blijft met 88 pk en 220 Nm gelijk.
Het nieuwe R240-accupakket kan echter met maximaal 22 kW laden, waar de huidige Q210-accu's dat met 43 kW kunnen. Voor mensen die willen snelladen, blijft het Q210-accupakket dus gewoon beschikbaar onder de naam 'Quickcharge'. Via een regulier stopcontact laadt de R240 daarentegen 3 uur sneller op dan de R210. Wie vanwege het snelladen toch het Q210 'Quickcharge'-pakket wil, moet 500 euro meer betalen.
2016 terugroepactie
Begin 2016 worden in Nederland preventief 766 Zoe's terug geroepen. Een montagefout kan beschadigingen aan de remslangen opleveren. De betreffende auto's zijn gebouwd tussen het begin van de productie in 2012 en oktober 2014. Bij die auto's bestaat de mogelijkheid dat een verkeerd bevestigd binnenscherm bij één of beide voorwielen de remslangen beschadigt. Volgens de importeur zal in dat geval eerst het waarschuwingslampje van de remvloeistof gaan branden, maar in een verdergevorderd stadium kan de remkracht afnemen. Preventief roept Renault de auto's daarom terug om waar nodig reparaties uit te voeren.