Geschiedenis - Mégane 2 Renault Sport | Azors' Renault Pagina's |
De Mégane 2 Renault Sport is de sportieve telg van de Mégane familie. De auto biedt zowel een fel temperament als een hoog comfortniveau in het dagelijks gebruik. De innovatieve onafhankelijk scharnierende voortrein biedt een uiterst nauwkeurig rijgedrag. De RS heeft de behendigheid, de snelheid en het rijgevoel van een sportauto terwijl het comfort en de akoestiek van een 'grande routičre' bewaard zijn gebleven. De Mégane RS richt zich op een geheel andere klantengroep dan de Clio RS 2.0 en RS V6. Ze is sportief, elegant en strak en leverbaar in een 3- en een 5-deurs uitvoering.
De basisuitrusting komt grotendeels overeen met de 2.0 16V Dynamique Luxe. De RS 2.0 16V Turbo is leverbaar met 5 verschillende lakkleuren: 267 Noir Doré (zwart met goudglans), D38 Orange Sanguine (fel oranje), D61 Gris Technique (zilver), I49 Bleu Profond (donker blauw) en J41 Bleu Artic (fel blauw). Deze zijn allemaal exclusief voor de RS 2.0 16V Turbo. Er is keuze uit 2 soorten bekleding, te weten Carbone Foncé (antraciet bekleding) en Orange Sanguine (oranje portier- en stoelbekleding, gordels oranje, en bij de optionele lederen bekleding oranje perforatie).
Het stuur en de bestuurdersstoel zijn essentieel voor het rijplezier. Daarom zijn er vele afstellingsmogelijkheden waarmee iedere bestuurder de voor hem ideale rijpositie kan vinden. De steunvlakken van de zitting en rugleuning van de voorstoelen zijn versterkt voor nog meer zijdelingse ondersteuning.
De Mégane Renault Sport is uitgerust met een onafhankelijk scharnierende voortrein. Dit innovatieve concept garandeert stuurnauwkeurigheid en compenseert de stuurreacties die vaak voorkomen bij een krachtige voorwielaandrijving. De afstelling van de schokdempers en de vering maakt een combinatie van sportief en tegelijkertijd comfortabel rijden mogelijk. Het krachtige en efficiënte remsysteem bestaat uit grote remschijven met op de voortrein Brembo remklauwen met 4 zuigers. De elektrische variabele stuurbekrachtiging en rijhulpsystemen ABS, ESP met onderstuurcontrole, tractiecontrole ASR en motorslipkoppelregeling, zijn speciaal voor de Mégane Renault Sport aangepast.
Renault Sport heeft op basis van de 2.0 16v turbomotor uit de topklasse van het merk een krachtige en comfortabele versie ontwikkeld. Het extra vermogen wordt verkregen dankzij een aanpassing van de hoofdonderdelen, zoals de turbo, de krukas en de zuigers. Met een maximaal koppel waarvan 90 % beschikbaar is tussen de 2.000 en 6.000 t/min, levert deze motor snel en aanhoudend veel trekkracht. De sportieve uitlaat geeft de auto een karakteristiek en sportief geluid.
De fabriek in Dieppe produceert de Mégane Renault Sport op basis van carrosserieën die gemaakt zijn in de Renault-fabriek in het Spaanse Palencia. Evenals de Clio RS 2.0 en de Clio V6 profiteert de Mégane Renault Sport van de ervaring en knowhow van de fabriek in Dieppe, die gespecialiseerd is in de productie van de sportauto’s van het merk.
In Frankrijk is er sinds april 2007 ook een RS dCi op de markt. De Nederlandse importeur ziet onder andere vanwege de forse BPM op dieselauto’s de prijs schrikbarend hoog worden, waardoor het koperspubliek gering zal zijn. De Mégane Renault Sport dCi beschikt over de 2.0 dCi 16V-motor, goed voor 175 pk. Het koppel bedraagt 360 Nm en wordt bij 2.000 tpm vrijgegeven. Volgens opgave van de fabrikant verbruikt de diesel slechts 6,5 liter per 100 km. Renault koppelt het blok aan een handgeschakelde zesbak. Buiten de motor en de achterspoiler is de dCi-uitvoering gelijk aan het benzinetype, dus met verlaagd onderstel, grotere remschijven, dikkere bumpers en sportief aangekleed interieur.
Mégane 2 Renault Sport Trophy 2005
Renault presenteerde met de Mégane Renault Sport Trophy een van de autosport afgeleide versie van de Mégane Renault Sport. De, in gelimiteerde oplage geproduceerde, Trophy onderscheidt zich door zijn straffere onderstel, zijn op hoge belastingen berekende remsysteem en zijn grafietkleurige 18" 'Bebop' wielen. De Trophy werd gepresenteerd op de Salon van Geneve in 2005 en is in Nederland vanaf juni 2005 te koop.
Met het doel voor ogen een sportievere versie van de Mégane Renault Sport op de markt te brengen, zijn de dynamische eigenschappen daarvan aanzienlijk aangescherpt. Het effect werd bereikt door toepassing van speciale onderdelen en afstellingen. Met als resultaat een met 10 % verminderde rolneiging en verminderde lift- en duikeffecten bij snel optrekken en remmen. De verbeteringen zorgen daardoor voor meer tractie op alle soorten wegdek.
De schokdempers, veren en stabilisatorstangen zijn afgestemd op een sportievere rijstijl dan bij het chassis van de Megane Renault Sport. Bij de achtertrein is de stijfheid van de veren met 77 % toegenomen tot 44 N/mm. De parameters van de elektronische hulpsystemen zijn aan het nieuwe onderstel aangepast. Het ESP-systeem kan voortaan worden uitgeschakeld. De drempel waarop het systeem in werking treedt is verhoogd en het effect is ook minder sterk ingrijpend. Ook het remsysteem is doorontwikkeld.
Buiten het sportonderstel onderscheidt de Trophy zich ook visueel van de andere modellen. Bij de carrosserie valt de kleur Gris Makaha op, in combinatie met de speciale, grafietkleurige velgen. In het interieur valt de stoelbekleding op, alsmede een groot aantal panelen in koolstofvezel look. Een typeplaatje met uniek serienummer op het dashboard benadrukt de exclusiviteit. Het stiksel van het leer op het stuurwiel, de versnellingspookknop en de versnellingspookhoes zijn blauw, evenals de naden van de stoelbekleding en de veiligheidsgordels. De serie limitee Trophy heeft dezelfde standaard voorzieningen als de Mégane Renault Sport, met als extra een 4x40W Cabasse-Tronic radio met geintegreerde 6 CD-wisselaar.
De motor is dezelfde als de Mégane Renault Sport, dus 225 pk en 300 Nm koppel. De Serie Limitee Trophy kent een meerprijs van € 1.250 ten opzichte van de referentieversie. Van de Trophy worden slechts 500 auto's gemaakt, waarvan er volgens eerdere berichten 45 beschikbaar waren voor de Nederlandse markt. Dat is teruggedraaid naar 25 auto's. Daarentegen is het sportchassis vanaf de tweede helft van 2005 ook voor de normale Mégane Renault Sport bestelbaar zijn voor een meerprijs van € 1.395.
Mégane 2 Phase II Renault Sport
In december 2005 werd de vernieuwde Mégane 2 voorgesteld. De facelift kan niet direct als wereldschokkend worden betiteld, daarom maak ik er ook geen aparte pagina voor. Renault heeft gekozen voor een rustige opwaardering van het uiterlijk, waarbij nieuwe lampen, een iets andere grille en een licht gemodificeerde bumper zijn aangebracht. Daarnaast is de stuurkolom opnieuw gekalibreerd. Ook is er sinds 2007 een Renault Sport 2.0 dCi 16V leverbaar. Deze motor is ook leverbaar met het sportchassis.
Mégane 2 Phase II Renault Sport Cup
Net als van de Clio 3 is er van de Mégane 2 Phase II RS een Cup-versie gemaakt. De Renault Card met handsfree functie is vervangen door een kaart met alleen afstandbediening. De verlichting aan de onderzijde van de portieren bij het openen zit er niet op. De zelfdimmende binnenspiegel heeft eveneens het veld geruimd. De radio in deze RS heeft geen MP3-ondersteuning en de lederen bekleding is vervangen door stoffen bekleding met grijze stiksels. De driedeurs Mégane RS Cup is 28.995 euro; de vijfdeurs 500 euro duurder. Een normale driedeurs RS is 33.835 euro.
Mégane 2 Phase II Renault Sport F1 Team 2006
Renault presenteerde op de Autosalon van Brussel Mégane 2 Phase II Renault Sport F1 Team. Deze is uitgebracht ter gelegenheid van het halen van beide kampioenschappen in de Formule 1. De versie komt in een gelimiteerde oplage van 40 stuks naar Nederland.
De gehele serie wordt in de kleur Bleu Alp gespoten. De Mégane 2 Phase II Renault Sport F1 Team is gebaseerd op het Dynamique Comfort uitrustingsniveau, in tegenstelling tot de reguliere Renault Sport (Dynamique Luxe), en beschikt verder over radio/cd 4 x 15 watt met MP3 functie, automatische geregelde airconditioning. Verder heeft de uitvoering geel/blauwe beschermingstrips op de bumpers en flanken en staat de uitvoering op 18" lichtmetalen wielen in een zwart glanzende kleur.
Renault Sport voorziet de auto verder van een sportonderstel, geperforeerde remschijven rondom, specifieke schokdempers en veren en een volledig uitschakelbaar ESP. Uiteraard is het koetswerk voorzien van F1-emblemen en schittert op de achterste zijruiten en speciaal embleem. Binnenin staan Recaro-kuipstoelen met donker leder gecombineerd met blauw alcantara. De achterpassagiers zitten op donker met blauwe stof. Er geldt geen meerprijs voor de Mégane 2 Phase II Renault Sport F1 Team.
Mégane 2 Phase II Renault Sport F1 Team R26 2007
Renault presenteerde op de Autosalon van Parijs in september de Mégane 2 Phase II Renault Sport F1 Team R26. In tegenstelling tot de eerdere tijdelijke uitvoeringen beschikt de R26 over een licht opgevoerde motor, door een motormanagementaanpassing en een ander uitlaatsysteem. Het heeft op het prestatieniveau geen invloed.
De F1 Team R26 heeft ook het sportonderstel, dat is uitgerust met specifieke dempers, stijvere veren en stabilisatorstangen met gewijzigde diameter. Een limited slip differentieel is toegevoegd, terwijl het remsysteem is opgewaard met rood gelakte Brembo-klauwen.
De F1 Team R26 komt onder andere in de kleur Sirius op de markt. Op de bumpers en de portieren is een blokjesmotief aangebracht, dat desgewenst zonder meerprijs ook op het dak wordt aangebracht.
Mégane 2 Phase II Renault Sport R26 R 2008
De Mégane II krijgt een knallend afscheid in de vorm van deze R26 R. Hij is gebaseerd op de F1 Team R26 maar is niets meer of minder dan een circuitauto met straattoelating. De voorbereiding voor een rolkooi zit er standaard in, de rolkooi zelf staat op de optielijst. Deze R-versie weegt 123 kg. minder; onder meer omdat de auto geen achterbank heeft. Ook is de achterruitwisser verwijderd, de mistlampen zijn er niet meer, de koplampsproeiers zijn weg, er is nog maar 1 airbag en de climate control staat op de optielijst. Koning Mégane is verder niet voorzien van een snelheidsregelaar op het stuur en het uitlaatsysteem is lichter dan bij een standaard RS.
Verder zijn er koolstofvezel zittingen (-25 kg.) met zespunts gordels en ook de motorkap is van koolstofvezel (-7.5 kg.). De remschijven aan de achterzijde zijn van policarbonaat. De afstemming van het onderstel is gewijzigd en ook de bakverhoudingen zijn korter. De R26 R staat naar keuze op zwarte of rode 18" wielen. In eind oktober start de productie en in maart 2009 is het na 450 exemplaren afgelopen voor de R26 R. Er komen 10 van deze auto’s naar Nederland.
Model: | RS | Trophy | F1 Team | R26 | R26 R | ||||
Model: | 3 deurs | 5 deurs | 3 deurs | 5 deurs | 3 deurs | ||||
Brandstof: | diesel | benzine | |||||||
Type motor: | 4 cilinder in lijn, 4 takt, 4 kleppen per cilinder, turbo | ||||||||
Plaats motor: | voor | ||||||||
Cilinderinhoud: | 1995 cc | 1998 cc | |||||||
Boring x Slag (mm): | 84.0 x 90.0 | 82.7 x 93.0 | |||||||
Compressieverhouding: | 16.0 : 1 | 9.0 : 1 | |||||||
Max. vermogen: | 175 pk / 3.750 tpm | 225 pk / 5.500 tpm | 230 pk / 5.500 tpm | ||||||
Max. koppel: | 360 Nm / 2.000 tpm | 300 Nm / 3.000 tpm | 310 Nm / 3.000 tpm | ||||||
Max. toeren: | 5.200 tpm | 1e en 2e versn. 6.950 / 3e tm 6e versn. 6.500 tpm | |||||||
Transmissie: | 6-versnellingsbak | ||||||||
Aandrijving op: | voorwielen | ||||||||
Gewicht: | 1.430 kg | 1.450 kg | 1.355 kg | 1.375 kg | 1.330 kg | 1.355 kg | 1.230 kg | ||
Lengte: | 4.228 mm | ||||||||
Breedte: | 1.777 mm | ||||||||
Hoogte: | 1.437 mm | ||||||||
Wielbasis: | 2.625 mm | ||||||||
Grondspeling: | 120 mm | ||||||||
Velgen / Banden: | Continental ContiSport Contact 2 | Continental ContiSport Contact | Dunlop SP Sport Maxx | Michelin Pilot Sport 2 | |||||
Remcircuit: | ABS Bosch 8.0 + EBD + ESP | ||||||||
Remmen voor: | 312 mm., geventileerd | ||||||||
Remmen achter: | 300 mm. | ||||||||
Topsnelheid: | 220 km/u | 236 km/u | 237 km/u | ||||||
0 - 100 km/u: | 8.3 sec. | 6.5 sec. | 6.0 sec. | ||||||
400 m. met staande start: | 16.0 sec. | 14.6 sec. | 14.5 sec. | 13.9 sec. | |||||
1000 m. met staande start: | 29.4 sec. | 26.7 sec. | 26.6 sec. | 25.5 sec. |