Geschiedenis - Sport SpiderAzors' Renault Pagina's


Renault Sport Spider 1995 - 1998

Sport Spider

In 1995 op de Salon van Geneve werd door Renault Sport de Spider geïntroduceerd. De productie werd gestart in mei 1996 en gestopt in december 1998. De Spider (Spiedèèr) is compromisloos, een onpraktische auto, maar een gewéldige auto: une voiture passion, pour le plaisir ! Een auto die niet per se onbehoorlijk snel hoeft te zijn, maar waarmee alle sensaties van het autorijden kunnen worden ervaren.

De Spider bewandelt een eigen, sportieve en exclusieve weg, waarbij zowel het uiterlijk als de techniek van de auto behoorlijk 'compromisloos' kunnen worden genoemd. Hij ziet er compact en eenvoudig uit, een sportwagentje pur sang. De Spider is opgebouwd rond een aluminium spaceframe, dat door Renault Sport in samenwerking met Hydro Aluminium werd ontwikkeld. De systemen van voor- en achterwielophanging lijken zo uit de autosport te komen. De Spider heeft rondom dubbele draagarmen die met zogenaamde 'unibails' aan het chassis zijn bevestigd. Die zorgen, door het ontbreken van flexibele rubbervoeringen, voor een uitermate stijve verbinding. De veer-/demperpoten, zowel voor als achter, zijn instelbaar en werken direct vanaf de bovenste draagarm op het chassis. Voor staan ze dwars en werken ze horizontaal op het middelpunt van de auto. Achter staan ze schuin omhoog gemonteerd en vormt het bovenste punt een verbinding met het achterste punt van het spaceframe. Behalve het gewichtsvoordeel zorgt het aluminium spaceframe volgens Renault Sport ook voor een hoge mate van stijfheid en is de botsveiligheid van de totale structuur enorm hoog. De opbouw van de Renault Sport Spider is van kunststof, hetgeen eveneens tot het lage gewicht van de auto bijdraagt. De portieren hebben een hooggeplaatst scharnierpunt, zodat ze bij het openen omhoog bewegen. Het interieur is eenvoudig/sportief; met klokken voor snelheid en toerental recht voor de bestuurder en 3 kleinere klokjes (brandstof, koelwater, oliedruk) in de middenconsole. Stoelen en pedalen zijn beide verstelbaar teneinde een zo riant mogelijke rijpositie te creëren. In eerste instantie zal de Spider zonder voorruit worden gemaakt. Er wordt slechts een 'windbreker' gemonteerd, die ervoor zorgt dat de luchtstroom vlak voor de inzittenden omhoog wordt geleid. Daarna werd besloten om ook een serie met normale voorruit te produceren.

Het remsysteem van de Spider stamt van de Alpine A610. Stuurbekrachtiging wordt niet gebruikt. Voor de aandrijving is een 2.0 16V Clio Williams motor aangepast aan de Spider-karakteristiek: meer koppel over een breder toerengebied. Ook de overbrengingsverhoudingen van de vijfbak werd aangepast.

SPECIFICATIES

Model:

2 deurs roadster

Motor Type:

F7R 710
4 cilinder, 4 kleppen per cilinder

Cilinderinhoud:

1998 cc

Boring X Slag (mm):

82.7 X 93.0

Max. vermogen:

150 pk bij 6000 tpm

Max. koppel:

186 Nm bij 4500 tpm

Compressieverhouding:

10.0 : 1

Gewicht:

930 kg
(43 % voor / 57 % achter)

Transmissie:

5-versnellingen vooruit

Aandrijving:

achterwielen

Lengte:

3.795 mm

Breedte:

1.830 mm

Hoogte:

1.260 mm

Wielbasis:

2.343 mm

Spoorbreedte voor:

1.536 mm

Spoorbreedte achter:

1.543 mm

Banden voor:

205/55 VR 16

Banden achter:

225/50 VR 16

Rem voor:
Diameter:

geventileerde schijven
300 mm.

Rem achter:
Diameter:

geventileerde schijven
300 mm.

Inhoud benzinetank:

50 l.

Inhoud bagageruimte:

78 l.

Topsnelheid:

215 km/u

Acceleratie 0 - 100 km/u

6.9 sec.

400 meter uit stilstand

14.6 sec.

1000 meter uit stilstand

27.45 sec.

UITERAARD WERD ER OOK GEREDEN

Hier op Le Mans met een tot dichte sportauto omgetoverde Sport Spider.

Sport Spider

Sport Spider

Sport Spider

T E R U G

Pers over de Sport Spider