Toekomst - DeZirAzors' Renault Pagina's


Renault DeZir 2010

Renault onthulde op de Autosalon van Parijs 2010 de DeZir concept car. De DeZir, wat vrij vertaald als ´desire´ kan worden gezien, is het eerste project van de nieuwe Nederlandse designchef Laurens van den Acker. De nieuwe slogan 'Drive the Change' was uitgangspunt en inspiratiebron voor Laurens van den Acker bij het bepalen van een nieuwe visie op design. Hij dook in de geschiedenis van Renault en gebruikt naar eigen zeggen de oorspronkelijke kenmerken van Renault om het menselijke aspect van het bedrijf tot uiting te laten komen. Renault gebruikt woorden als simpel, sensueel en warm om de conceptcar mee samen te vatten. Sensueel staat uiteraard voor het vloeiende lijnenspel, warm voor de kleur en simpel om de eenvoud van het interieur. Uniek aan het interieur is de ´loveseat´ voorin, maar ook de kleur rood voor de linkerportierbekleding terwijl de rechterzijde met wit leer is uitgevoerd.

DeZir

De Z in DeZir is een verwijzing naar het Z.E.-programma van Renault. Daarnaast zijn er stijlelementen die het technische karakter en het lichte gewicht weerspiegelen, die kenmerkend zijn voor elektrische auto's. De 'holle' belijning en de horizontale lijnen bij de luchtinlaat in de voorbumper en over de hele achterkant zorgen voor een licht ontwerp. Het is niet alleen een ontwerpgadget. De belijning zorgt er ook voor dat de luchtstroom van voor naar achteren wordt geleid om de accu te koelen.

DeZir

De DeZir wordt aangedreven door een elektrische middenmotor. Die is zo geplaatst voor een ideale gewichtsverdeling. De lithium-ion accu heeft een capaciteit van 24 kWh en is verticaal geplaatst achter de bank. De DeZir krijgt dezelfde motor als de seriegeproduceerde elektrische auto's, maar is zo aangepast dat hij nu meer vermogen levert.

De accu is op 3 verschillende manieren op te laden:

1. standaard, via een standaard 220V huisaansluiting (volledig opladen duurt 8 uur)
2. snel, via een drie-fasen 400V aansluiting (80% van de accu is opgeladen na 20 minuten)
3. door de accu te wisselen via het Quick Drop systeem

Voor een grotere actieradius en ter verhoging van de rijprestaties hebben de technische experts van Renault Design gewerkt aan het beperken van de massa van de auto. Daarom heeft de DeZir een kale carrosserie van kevlar en een stalen, buisvormig chassis net als de Mégane Trophy. De DeZir heeft ook een aantal onderdelen van de ophanging van de Mégane Trophy (dubbele driehoekige draagarmen) overgenomen waardoor de auto zeer nauwkeurig zou sturen.

DeZir

Ook aan de aerodynamica is veel zorg besteed met de gestroomlijnde bodemplaat en de montage van een airdiffuser achter. Daarnaast is gewerkt aan het terugwinnen van energie bij het remmen. Daarvoor maakt de Renault DeZir gebruik van een systeem dat is gebaseerd op KERS (Kinetic Energy Recovery System), een systeem uit de F1. Bij het remmen wordt de kinetische energie opgevangen en opgeslagen in de accu. De DeZir-bestuurder kan deze energieopslag op ieder gewenst moment via een knop op het stuur gebruiken voor extra power.

Het centrale touch screen bevat een navigatiesysteem dat de trajectinformatie vergelijkt met de agenda van de bestuurder en op basis daarvan een beter taak-, tijd-, en trajectmanagement biedt. Via software in het instrumentenpaneel krijgt de bestuurder informatie over zijn energieverbruik tijdens het rijden via een ludieke interface en een game-achtige grafische weergave.

DeZir

SPECIFICATIES

Motor Type:

synchrone draaistroommotor

Max. vermogen:

110 kW (150 pk)

Max. koppel:

226 Nm

0 - 50 km/u:

2.0 sec.

0 - 100 km/u:

5.0 sec.

Topsnelheid:

180 km/u

Actieradius:

160 km.

Gewicht:

830 kg.

Cw-waarde:

0,25