Pers - Renault Scénic III Phase III TCe 130 pk XMod BoseAzors' Renault Pagina's


Scénic III Phase III XMod, het avontuur tegemoet

Scénic III Phase III XMod

Bron: Autozine

Datum: 1 oktober 2013

Leuk, zo'n Scénic III. Dankzij de enorme binnenruimte, prima rijeigenschappen en complete uitrusting is deze gezinsauto een regelrecht verkoopsucces. Een bijzondere verschijning is het echter allerminst. Speciaal voor wie zich wil onderscheiden van al die brave gezinsauto's is er nu een Scénic die anders dan anders is: de "XMod". Wat de Scénic III Phase III XMod onderscheidt van zomaar een Scénic is vrijwel direct duidelijk. De XMod heeft een grote grille, opvallende bumpers rondom en prominent aanwezige breedstralers. Samen met de extra bodemvrijheid geeft dat de XMod een avontuurlijk tintje.

Ook het interieur is bijzonder. Nog steeds biedt de Scénic III Phase III volop ruimte, zowel voor- als achterin. De bagageruimte is met 437 liter (uitbreidbaar tot 1.870 liter) nog altijd riant. Het verschil zit in de middentunnel. In de standaard Scénic III Phase III is er ruimte gemaakt tussen de middentunnel en het bergvak tussen de beide voorstoelen. Bij de XMod loopt de middentunnel door. Daarom is de ruimtebesparende, elektrisch bediende, handrem vervangen door een traditioneel mechanisch exemplaar. Wat Autozine betreft is dat een verbetering, want de elektrisch bediende handrem werkt storend traag. De druk/draaiknop waarmee het audio- en navigatiesysteem wordt bediend, ligt in de nieuwe middentunnel ook beter onder handbereik. Deze nieuwe generatie van de Scénic III is bovendien leverbaar met "R-Link". Naast het audio- en navigatiesysteem kan de gebruiker hiermee zelf "apps" toevoegen, net zoals op een smartphone. Zelfs e-mail en Twitter zijn beschikbaar tijdens het rijden, omdat berichten worden voorgelezen. Houd er wel rekening mee dat nog niet alle R-Link apps beschikbaar zijn; frivole toepassingen zoals een zelf te kiezen motorgeluid dat bekend is van de Clio IV, werkt niet op de Scénic III Phase III. De "Coyote" radarverklikker is wel beschikbaar, maar de vraag is of dat een verstandige uitbreiding is. In de wetenschap dat de elektronica waarschuwt voor snelheidscontrole, is de verleiding groot te hard te rijden. Wat de geluidskwaliteit betreft: de hier gereden Bose uitvoering is de meest luxueuze versie op de prijslijst, maar in feite biedt de minder kostbare versie met "Arkamys" audiosysteem een betere geluidskwaliteit (realistischer en minder vermoeiend). De meerprijs van "Bose" zit puur in de naamsbekendheid.

Ondanks de stoere aankleding, is de Scénic III Phase III XMod geen terreinwagen. De XMod heeft geen vierwielaandrijving, maar wel een slim alternatief genaamd "Extended Grip". In combinatie met speciaal ontwikkelde "modder en sneeuw" banden kan de tractiecontrole zo worden ingesteld, dat de XMod zich toch kan redden in het terrein. Verwacht geen wonderen, maar onder de juiste omstandigheden kan Extended Grip de auto uit situaties redden die tot voor kort hopeloos leken voor een tweewielaandrijver. De extra bodemvrijheid (150 mm in plaats van 120 mm) zorgt voor een hoger zwaartepunt en dat komt het weggedrag in theorie niet ten goede. In de praktijk is het verschil nauwelijks merkbaar. Alleen in lange bochten is bij hoge snelheid merkbaar dat de auto iets eerder rechtuit wil glijden. Wanneer het zover komt, rijdt de bestuurder echter al veel te hard. In het dagelijks verkeer stuurt deze avontuurlijke XMod even goed als iedere andere Scénic III Phase III.

Alle opsmuk gaat wel ten koste van het verbruik. Gemiddeld stoot de XMod 5 gram co2 per kilometer meer uit dan een standaard Scénic III Phase III. De hier gereden TCe 130 noteert in de gewone Scenic een verbruik van 1 op 16.1; de XMod legt 15.6 kilometer af op een liter benzine. Toch verdient Renault een compliment als het om het verbruik gaat, want de cijfers uit de brochure zijn in de praktijk goed te realiseren. Dat komt omdat de TCe 130 nauwelijks uitdaagt tot hard rijden. Zo passen de versnellingsbakverhoudingen niet goed bij de motor. Als het motorgeluid aanleiding geeft tot schakelen, is het piekvermogen nog niet bereikt en hikt de auto tijdens een gangwissel. Als vanzelf benut de bestuurder nooit het volledige vermogen. Uiteindelijk is de TCe 130 alleen tot echt presteren aan te zetten wanneer het gaspedaal rigoureus tot de vloer wordt ingetrapt. Dan zijn de prestaties prima en gaat de Scenic het avontuur met gezwinde spoed tegemoet...

CONCLUSIE

De Scénic III heeft een facelift ondergaan voor modeljaar 2013. Het uiterlijk werd verfijnd en de standaarduitrusting opgewaardeerd. Tegelijkertijd introduceert Renault de XMod: een Scénic III met een avontuurlijk tintje. Dat avontuurlijke tintje gaat echter ten koste van het verbruik en het weggedrag. Wie de XMod alleen om het uiterlijk koopt, is daarom wellicht duurder uit dan gedacht. Toch valt de XMod met enige creativiteit goed te praten. Voor een echte vierwielaandrijver wordt altijd betaald, terwijl de capaciteiten zelden worden gebruikt. De XMod is een heel gewone Scénic III Phase III die toch dat beetje extra biedt wanneer het nodig is.

plus: ruim en praktisch, prima rijeigenschappen, onderscheidend uiterlijk

min: zijwindgevoelig, versnellingsbakverhoudingen passen niet goed bij TCe 130 motor