Pers - Laguna III Phase II 2.0 dCi Initiale | Azors' Renault Pagina's |
Bron: Autozine
De Laguna is als een verhaal dat met ieder deel beter wordt. Eerst wist de auto zich voornamelijk te onderscheiden met Franse flair en een nette prijs. Het beoogde succes bleef echter uit door een gebrek aan betrouwbaarheid. Daar kwam in 2007 verandering in toen met de Laguna III de kwaliteit sterk werd verbeterd. Helaas viel dit keer het uiterlijk niet in de smaak bij de koper. Daarom is het nu tijd voor de Laguna III Phase II. Is deze Laguna eindelijk een verhaal met een goed einde ?
Er was eens een Renault Laguna. De auto wist de zakelijke rijder te verleiden met elegante lijnen. Tegenover het traditionele, koude Duitse lijnenspel en de steriele Japanse vormgeving zette Renault onvervalste Franse flair. Tegelijkertijd bood de Laguna dezelfde ruimte en praktische mogelijkheden als de tegenstrevers. En het bleef niet alleen bij uiterlijk vertoon, ook de rijeigenschappen wisten te charmeren. De Laguna was en is zeker geen sportwagen, maar beschikt wel over een subliem onderstel dat de auto levendiger maakt dan zomaar een doorsnee zakenauto. Een ander sterk punt is de prijs. Zoals iedere Renault, koppelde ook de Laguna II een royale uitrusting aan een relatief vriendelijke prijs. Het succes bleef echter uit omdat de auto werd geplaagd door technische storingen. Menigeen kocht eens een Laguna II en daarna nooit meer.
In 2007 introduceerde Renault de Laguna III. Daarbij bleef het karakter gelijk en werd vooral de betrouwbaarheid verbeterd. De auto werd ook een slag groter, zodat de binnenruimte flink toenam. Tegelijkertijd werd de auto niet onhandig groot, zodat de Laguna ook handelbaar bleef in de stad. En dat laatste is/was kenmerkend voor de Laguna III: de auto klopt precies. De auto is niet te klein, maar zeker niet te groot. Het onderstel is niet te hard en niet te zacht, maar precies goed. De motoren presteren prima, terwijl het verbruik redelijk is. Toch liet ook de Laguna voor 2007 een steek vallen: het uiterlijk viel niet in de smaak bij het publiek.
Voor modeljaar 2011 introduceert Renault daarom de Laguna III Phase II. Dit is geen geheel nieuwe auto, maar een verbeterde versie van het model uit 2007. De grootste verbetering is, hoe kan het ook anders: een aangepast front. Waar de auto voorheen wereldvreemd keek, heeft de vernieuwde Laguna een zelfverzekerde blik dankzij nieuwe koplampen en een nieuwe bumper. Dankzij die bumper lijkt de auto bovendien breder en daarom stoerder. De achterzijde is nauwelijks gewijzigd; alleen de achterlichten hebben donkere accenten gekregen. Het interieur wordt gekenmerkt door nieuwe materialen, die helaas erg somber van kleur zijn. De kwaliteit is echter prima. De zit in de Laguna III Phase II is ongebruikelijk hoog. Bij de meeste concurrenten zit de bestuurder dieper in de auto, wat een meer geborgen gevoel geeft.
Nieuw voor modeljaar 2011 is een optioneel audiosysteem van Bose. Dit klinkt kort gezegd "Amerikaans": het geluid is vet en overrompelend. Het eveneens leverbare (en voordeligere!) "3d Audio by Arkamys" klinkt veel sprankelender, evenwichtiger en realistischer. Een belangrijke troef van de nieuwste generatie Renault is het ingebouwde navigatiesysteem van TomTom. Dit is even voordelig als een los toestel van TomTom, maar is in het dashboard geïntegreerd. De nieuwste generatie heeft desgewenst een live verbinding met de TomTom centrale. Via deze verbinding is de laatste verkeersinformatie beschikbaar, zodat effectief routes om de files heen kunnen worden gepland. Ook kan "TomTom live" de Google zoekmachine raadplegen om te zoeken naar nabije bedrijven of adressen. Een aantal (ergonomische) onvolkomenheden is met de facelift nog steeds niet opgelost. Het gecombineerde audio- en navigatiesysteem kent te veel knoppen en vraagt daarom enige studie voordat het gebruikt kan worden. Daarbij levert het openen van de achterklep nog steeds vieze handen op. Indien niet is gekozen voor "keyless entry", dekt de "kaart" die dienst doet als sleutel enkele knoppen af. De schaalverdeling van de snelheidsmeter legt nog altijd de nadruk op de maximumsnelheden zoals die in Frankrijk gelden; in Nederland is het raden waar de 80, 100 en 120 km/u precies liggen.
Voor deze test is gereden met 2 dieselmotoren. Beide zijn zuiniger, maar niet sterker geworden. De 2.0 dCi motor levert naar keuze 150 of 180 pk. De variant met 180 pk is ontegenzeglijk sneller, maar toch verdient de versie met 150 pk de voorkeur. De 180 pk diesel moet te nadrukkelijk worden aangespoord om te presteren en heeft gevoelsmatig een iets rauwere loop dan de 150 pk versie. Ongeacht de motor is de auto zeer stil. De Laguna III Phase II kan zich probleemloos meten met zakenauto's die recenter op de markt zijn verschenen. De 150 pk dieselmotor presteert met het grootste gemak en leent zich voor gebruik bij een zeer laag toerental. Wanneer de instructies van de schakelindicator strikt worden opgevolgd, komt het toerental zelden boven de 1.500 tpm ! Met name de zesde versnelling is een extreme "overdrive", waardoor de auto op de snelweg aangenaam zuinig is. Het nadeel van deze keuze is dat bijna verplicht moet worden teruggeschakeld voor een vlotte tussenacceleratie. Wie kalm met de verkeersstroom meerijdt, verbruikt in de praktijk zo'n 5,9 liter diesel per 100 km (fabrieksopgave: 5,2 l/100 km).
Zoals eerder aangegeven, heeft de Laguna zich altijd onderscheiden met een bovengemiddeld goed weggedrag. Juist daarom is de Laguna III Phase II te voorzien van een unieke optie in dit segment: vierwielbesturing. "4Control" maakt de auto wendbaarder in de stad (bij snelheden tot 60 km sturen de achterwielen 3.5 graden tegen) en stabieler op de snelweg. In dat laatste geval sturen de achterwielen mee en vouwt de auto zich als het ware door de bocht. Dat gaat het wringen van de achterwielen, die normaal gesproken rechtuit wijzen, tegen en tilt het rijgedrag merkbaar naar een hoger niveau.
Het was tijd om orde op zaken te stellen. De Laguna is al vele jaren op de markt, maar iedere generatie kende wel een paar zwakke punten waardoor de klanten het model niet trouw bleven. Voor modeljaar 2011 heeft Renault afgerekend met veel fouten uit het verleden. Alleen enkele ergonomische onvolkomenheden zijn nog steeds niet opgelost. De Laguna III Phase II biedt de betrouwbaarheid die mag worden verwacht van een auto als deze. De rijeigenschappen waren al prima, daar kan nu nog een schepje bovenop worden gedaan doordat vierwielbesturing op meer uitvoeringen leverbaar is. De motoren werden zuiniger, waarbij de soepele en stille 2.0 dCi met 150 pk de voorkeur verdient. De grootste vooruitgang is het nieuwe front, waardoor de Laguna er nu zelfverzekerder uitziet dan ooit tevoren. Terecht, want het verhaal is eindelijk rond.
+ Nette prijs
+ Dynamisch weggedrag
+ Vlotte, stille, zuinige 2.0 dCi 150 pk motor
- Diverse ergonomische missers
- Onoverzichtelijk bij achteruit inparkeren